De keuze is gemaakt, het wordt een pvc vloer en dat is een goede keuze want een pvc vloer is mooi en praktisch. Maar hoe weet je nou wat een goede en vooral veilige vloer is? Een PVC vloer kopen doe je niet binnen een uurtje. Wat is kwaliteit en wat bepaald de kwaliteit? Er zijn veel misverstanden maar het is van groot belang om te weten wat je in huis haalt. Pvc vloeren kunnen ook schadelijke stoffen bevatten en een mooi plaatje wil nog niet zeggen dat het goed is.
PVC vloer Merken en aandachtspunten
Een PVC vloer kopen? Er zijn zo veel verschillende merken en waar moet je dan op letten? Dat leggen we je graag uit.
Er zijn 4 belangrijke punten waar je echt over na moet denken:
- Veiligheid
- Kwaliteit
- Legsysteem
- Welk merk
Een PVC vloer en veiligheid
Pvc vloeren zijn helaas niet allemaal veilig en kunnen schadelijke stoffen bevatten die echt schadelijk kunnen zijn, met name voor baby’s en jonge kinderen want deze zijn extra gevoelig voor schadelijke stoffen. Het is belangrijk dat je let op keurmerken over o.a. luchtkwaliteit en veiligheid. Veel merken hebben geen keurmerken dus denk niet; het is een bekend merk dus het zal wel goed zijn.
Een PVC vloer en kwaliteit
Je hebt het woord topslijtlaag vast al eens gezien of gehoord. Vaak wordt gedacht dat de topslijtlaag de kwaliteit bepaald maar dat is een misvatting. Het bepaalt slechts de dikte van de doorzichtige slijtlaag bovenop de vloer en die is er in 0.3 mm voor licht gebruik, in 0.55 mm voor woongebruik en normaal projectgebruik en de 0.7 mm voor zwaar woon en projectgebruik.
Wat echt bepalend is voor de kwaliteit is dat de vloer stabiel is. Om de stabiliteit te bepalen worden 3 belangrijke testen gedaan. De dimensiestabiliteit, schoteling en restindruk. Bij de betere merken zijn deze cijfers te vinden in de brochure of online, uiteraard zijn ze ook opvraagbaar. Kijk dit na bij diverse merken en je kunt bepalen voor welke kwaliteit je kiest. Het komt je vloer ten goede.
- Dimensiestabiliteit is het percentage dat de vloer zou kunnen krimpen of uitzetten. Hoe lager dit cijfer hoe beter het is. Een slechte dimensiestabiliteit kan met name zorgen voor lelijke krimpnaadjes.
- Schoteling betekent hoeveel de vloer zou kunnen kromtrekken, oftewel het deel kan als een banaan zijn waardoor ze tijdens het leggen niet mooi aansluiten. Ook dit cijfer moet zo laag mogelijk zijn.
- Restindruk geeft aan hoe gemakkelijk je een deuk kunt krijgen of hoe gemakkelijk iets zwaars in de vloer indrukt.
Het legsysteem van een PVC vloer
Er zijn diverse manieren van leggen. Je kunt een cementdekvloer, anhydrietvloer of plavuizen/tegels egaliseren en dan de pvc vloer erop verlijmen, dit wordt ook wel de ‘dryback’ genoemd. Dit kun je in principe niet zelf, dit moet je laten doen door de vakman. Het grootste voordeel van dit systeem is dat de vloer erg stil is en mooi ‘pas’ gesneden wordt rondom bijvoorbeeld deurkozijnen. Lelijke afdeklijstjes zoals bij laminaat heb je dan niet. Als je kiest voor dit systeem is het belangrijk om te kijken naar de cijfers van dimensiestabiliteit, schoteling en restindruk.
Click systeem
Wanner je een pvc vloer gaat kopen is een click systeem er eentje die je veel tegen zult komen. Er zijn ook pvc vloeren met een click systeem. Dit systeem hoeft niet echt door een vakman gelegd te worden, dat kun je eventueel ook zelf. Deze vloeren zijn er van vol pvc maar ook met een harde tussenlaag (Rigid-Core) en dat is veel stabieler. Dit systeem is er ook met geïntegreerde ondervloer, deze zit er dan al onder verlijmd. Zit er geen ondervloer onder dan is het van groot belang dat je de juiste ondervloer kiest. Een clicksysteem is een verbinding die kwetsbaar is en zijn kracht verliest als er tijdens het belopen te veel beweging in de verbinding ontstaat. Hierdoor kan de verbinding na verloop van tijd gebreken gaan vertonen en kan de verbinding omhoogkomen of/en een grote kier vertonen. De bestaande vloer moet goed vlak zijn en de ondervloer heeft een bepaalde KPA-waarde nodig, laat je daar goed over voorlichten. De verkeerde ondervloer kan ook de garantie in gevaar brengen.
Looselay
Als laatste systeem is er de ‘Loose-Lay’ pvc vloer. Deze wordt rechtsreeks, dus zonder ondervloer op bijvoorbeeld de cementdekvloer gelegd. Egaliseren is niet nodig. Deze vloeren zijn 5 mm dik en wegen ruim 8 kilo per m2. De vloer ligt eigenlijk als een tapijttegel, door zijn eigen gewicht, Door deze vloer rondom strak tegen de wanden te snijden kan de vloer geen kant meer op. Het grote voordeel is dat je eenvoudig een deel kunt vervangen bij een eventuele kras. Dit systeem wordt ook veel gelegd over bestaande vloeren als marmoleum, siergrindvloeren en vaste parketvloeren.
Een PVC vloer kopen. Welk merk?
Het bepalen van een merk wordt vaak door de verkoper in de winkel gedaan of heb je een vloer gezien die je mooi vindt en dat is dan toevallig een bepaald merk. Dat is niet de juiste wijze om een keuze te maken. Als je een nieuwe auto koopt dan kiest je ook voor een merk waar je je goed bij voelt. Het belangrijkste is dat je kijkt naar keurmerken zodat je zeker weet dat de fabrikant jouw gezondheid belangrijk vindt. Dan kijkt je naar zaken als de dimensiestabiliteit, schoteling en restindruk. Maak een goede keuze voor nu en voor later.
IPC is in ieder geval een merk die aan alle eisen voldoet en de belangrijkste keurmerken in huis heeft. Wil je dit zelf ervaren? Dan kan je gratis en vrijblijvend een proefstaal aanvragen van jouw favoriete design. Ook kan je gebruik maken van onze nieuwe tool, waarbij je een foto kunt uploaden van jouw keuken en een van onze vloeren kunt selecteren om deze te kunnen bekijken.